Roos Vonk boeken collectie

WIE

Roos Vonk is hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Naast haar werk als wetenschapper en docent werkt ze ook als spreker, auteur en columnist. Ze schrijft regelmatig columns en artikelen over psychologie voor dagbladen en tijdschriften. Ze schreef diverse boeken, waaronder enkele bundelingen van haar columns. Je vindt hier alle informatie over Roos Vonk, haar werk en haar populair-wetenschappelijke boeken.
Informatie over haar studieboek Sociale Psychologie en haar wetenschappelijke publicaties staat op een andere website.

Wie
De eerste indruk

DE EERSTE INDRUK

Als je iemand voor het eerst ziet, heb je binnen een halve minuut een indruk. Is de eerste indruk de beste? Waarom is er soms meteen een klik? Wat is de rol van vooroordelen? Is lichaamstaal echt doorslaggevend? En hoe kom je goed over bij een sollicitatie of een date?
We vormen ons voortdurend indrukken van anderen en anderen doen dat ook bij ons. In De eerste indruk ontrafelt Roos Vonk beide aspecten van indrukvorming, aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en herkenbare voorbeelden. Met haar kenmerkende knipoog en vlotte schrijfstijl verklaart ze de psychologische raadsels van ons sociale verkeer. 
Onlangs verscheen een volledig vernieuwde editie waarin ook aan bod komt hoe we online indrukken vormen en onszelf presenteren via sociale media. Met veel testjes om te ontdekken hoe het proces van indrukvorming bij jezelf werkt. Met De eerste indruk was het nog nooit zo leuk om nieuwe mensen te ontmoeten!

MENSELIJKE GEBREKEN

Met haar scherpe en luchtige observaties, ondersteund door psychologisch onderzoek, haalt Roos Vonk onze illusies over onszelf een voor een onderuit. Hoe we in groepen beslissingen nemen waar niemand het in z’n hart mee eens is, ook al menen we nog zo onafhankelijk te zijn. De lol van leedvermaak, en waarom meer verdienen dan anderen gelukkig maakt. De ijdele hoop dat bevlogenheid onbekwaamheid compenseert en andere vormen van wishful thinking. Het domme onbewuste, dat ons verzoent met verkeerde keuzes en onze misstappen verfraait zodat we er niets van leren. Door de ontspannen, opgewekte toon van Vonk zal iedere lezer zijn eigen menselijke gebreken met plezier herkennen.

Menselijke gebreken
Liefde, lust en ellende

LIEFDE, LUST EN ELLENDE

Verliefdheid, de jacht op de ware, bindingsangst, verleiding, ruzie en liefdesverdriet: de liefde houdt ons allen bezig. In Liefde, lust en ellende presenteert Roos Vonk prikkelende inzichten en herkenbare observaties op basis van ervaring en wetenschappelijke kennis.

Scherp, luchtig en onderhoudend ontkracht ze valse wijsheden en clichés over de liefde en geeft ze treffende eyeopeners. Ze biedt relativering – een knipoog, een ruimere blik, een andere wending – en geeft tips over bijvoorbeeld daten, man-vrouw-verschillen, seks, trouw en schoonfamilie. 

COLLEGA'S

EN ANDERE ONGEMAKKEN

Niets menselijker dan de mens op de werkvloer. Bazen dekken zich in met onbegrijpelijke taal, ondergeschikten slijmen hun weg omhoog, salesmanagers verkopen kletskoek per kilo, collega’s lopen de kantjes eraf. En jij? Jij wilt gewoon leren van kritiek. Totdat je het krijgt. 
Met veel kennis van zaken en met scherpe observaties laat Roos Vonk in Collega's en andere ongemakken onze psychologische valkuilen op de werkvloer zien: van macht en seks tot zelfoverschatting en faalangst, van hypocrisie en kuddegedrag tot roddelen, slijmen en afschuiven. Met de inzichten uit dit boek kun je het beste uit je collega’s halen, maar ook uit jezelf. Belangrijk, zegt Vonk, want alle gedrag is besmettelijk. Dus: een goede collega begint bij zichzelf.

Collega's
Je bent wat je doet

JE BENT WAT JE DOET

Wie kent het niet: je neemt je iets voor en er komt niets van terecht. We willen wel, een betere versie van onszelf is heel dichtbij, maar het komt er niet van. ‘Later’, zeggen we dan. En we sjoemelen vrolijk door.

Roos Vonk legt uit hoe dit komt en wat je eraan kunt doen. Op haar kenmerkend vlotte en toegankelijke wijze, met humor en veel voorbeelden, laat ze zien hoe we onszelf op vele manieren in de weg zitten. Gebruikmakend van wetenschappelijk onderzoek en haar ervaring met zelfverandering als coach en trainer, beschrijft ze hoe we onszelf voor de gek houden en waarom. Als leesboek biedt Je bent wat je doet een boeiende kijk op de kronkels van de mens, maar het is daarnaast ook een werkboek met oefeningen om het beste uit jezelf te halen.