Mijn ego heeft altijd gelijk

In dit boek is psycholoog Roos Vonk trouw aan haar motto: persoonlijke groei met de voeten op de grond. Dat bereikt ze met keiharde onderzoeksresultaten uit haar vakgebied – ook haar eigen onderzoek, want zelfkennis en zelfbedrog is een belangrijk thema daarin – gecombineerd met haar no-nonsense benadering, waardoor wetenschappelijke inzichten heel concreet worden en tot leven komen. Ze rekent af met de illusies die we over onszelf hebben – bijvoorbeeld dat wij onafhankelijker zijn dan anderen, minder door een gekleurde bril naar onszelf kijken, dat wij ons wél uitspreken tegen grensoverschrijdend gedrag als niemand anders het doet, dat alleen anderen sjoemelen met hun moraal en wij niet. Ze gebruikt voorbeelden uit het dagelijks leven – haar eigen leven, maar ook uit haar werk als coach en trainer en uit de actualiteit. Soms confronterend, soms troostrijk, vaak met humor over de menselijke onbeholpenheid.

Dat maakt het ook makkelijk om jezelf te herkennen. Want eerlijk is eerlijk, we doen allemaal wel eens ons best om anderen te pleasen, of juist af te troeven omdat we beter willen zijn of gelijk willen hebben. In al die gevallen maak je niet echt contact met jezelf en ook niet met de ander. Je bent niet trouw aan je eigen waarden, je komt niet vanuit intrinsieke drijfveren tot ontwikkeling; en je gedachten zijn gericht op hoe je overkomt, in plaats van op de ander, waardoor geen wezenlijke verbinding ontstaat. ‘Ja maar, daar ben ik toch zeker zelf bij’, zullen velen denken. Maar Mijn ego heeft altijd gelijk laat ook zien dat op de achtergrond voortdurend een onbewuste innerlijke spindoctor meekwebbelt, die een geruststellende draai geeft aan alles wat we doen en meemaken, en je wijsmaakt dat jij niet zo bent als anderen.

Net als je denkt dat er geen ontsnappen is aan je ego, biedt dit boek een inspirerende schets van hoe je je blik kunt verruimen en het ego ontstijgen; realistisch, onbevangen en nieuwsgierig kijken naar wie je bent, en de betere helft van jezelf ontdekken en tot bloei brengen.

Meer bekijken