ONDERZOEK: WILLEN MANNEN LIEVER EEN STEWARDESS OF EEN HOOGLERAAR?

Bij het daten hebben veel mensen een lijstje met gewenste eigenschappen, bijvoorbeeld intelligentie en humor. Maar is dat ook wat ze écht zoeken? En is de humor die een man zoekt dezelfde soort als die een vrouw wil, of zoekt hij toch vooral een vrouw die hém grappig vindt? Hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk onderzocht het samen met Quest in een datingonderzoek. Wat blijkt: mannen die zeggen dat ze op intelligentie belangrijk vinden… vallen daadwerkelijk op vrouwen met een intelligent beroep.

Stewardess-hoogleraar

Ruim 3000 vrouwen en 1300 mannen (heteroseksueel) deden mee aan het online onderzoek, waarbij ze aan de hand van foto’s en profielteksten op een schaal van1 tot 7 aan moesten geven hoe graag ze uit wilden gaan met de potentiële date. Elke deelnemer kreeg 3 mogelijke dates te zien van de andere sekse, in twee varianten. Zo was ‘Marloes’ de ene keer verpleegster en de andere keer medisch specialist, en was een andere kandidate stewardess of hoogleraar. Naderhand gaven deelnemers aan welke eigenschappen ze in het algemeen belangrijk vinden in een potentiële date.

Top-3-mannen

Top3-vrouwen

WAT ZOEKEN MANNEN IN EEN DATE?

Humor werd door beide seksen vaak aangevinkt als een belangrijke eigenschap. Bij vrouwen was het nummer 1 en bij mannen scoorde het ook hoog (zie kaders). Maar mannen lijken met humor iets anders te bedoelen dan vrouwen, bleek uit de vergelijking tussen twee versies van dezelfde vrouw die in beide versies aangaf dat ze humor in een relatie heel belangrijk vond (zie kader rechts). In de ene versie kwam uit haar profieltekst naar voren dat ze zelf veel humor had en in haar vrije tijd aan stand-up comedy deed. Deze vrouw werd significant minder leuk gevonden dan haar tegenhanger die op zoek was naar een humoristische man. Een vrouw die zélf grappen maakt, blijken mannen minder aantrekkelijk vinden.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat mannen intelligentie zeggen belangrijk te vinden, maar toch terugschrikken voor een hoogopgeleide slimme vrouw als date. In dit onderzoek bleek dat alleen uit de reacties van mannen die uiterlijk noemden als belangrijke eigenschap in een partner (en deze mannen vonden vaak intelligentie minder belangrijk). Bij deze mannen viel de stewardess iets meer in de smaak dan de hoogleraar, en de verpleegster meer dan de specialiste. Mannen die intelligentie wél noemden (en uiterlijk juist weer niet) maakten nauwelijks onderscheid tussen de verpleegster en de specialiste, maar zij hadden een duidelijke voorkeur voor de hoogleraar boven de stewardess.

Verpleegster

 

MOETEN VROUWEN ZICH DOMMER VOORDOEN?

Vrouwen hoeven zich online dus niet ‘dommer’ voor te doen om een date vinden op een datingsite, althans niet zolang ze een man zoeken die intelligentie belangrijk vindt. Maar, zo zegt Roos Vonk die zelf hoogleraar is: ‘Dit onderzoek laat natuurlijk niet zien hoe zo’n date uiteindelijk verloopt. Je moet er denk ik nog steeds rekening mee houden dat een man niet voor je onder wil doen en tijdens je date imponeerdrang kan gaan vertonen.

Mannen

Ook bij de vrouwelijke deelnemers kwamen hun voorkeuren overeen met wat ze zelf aangaven. Vrouwen die intelligentie belangrijk vonden, kozen eerder voor de zakenman dan voor de monteur en hadden liever een specialist dan een schilder. ‘Bedenk dat die mannen hetzelfde gezicht hadden en dezelfde tekst onder de foto hadden staan’, zegt Vonk, ‘dus hun teksten waren even intelligent. Misschien bedoelen vrouwen met intelligentie eigenlijk iets anders: status en carrière – dus toch weer die succesvolle man. Het is nu eenmaal sociaal minder wenselijk om te zeggen dat je een succesvolle man wilt.’ De vrouwen die intelligentie belangrijk vonden, zagen de monteur met zijn leuke smoeltje namelijk beduidend minder zitten als date dan de zakenman. Ook zagen ze minder in de schilder dan in de specialist. Bij vrouwen die intelligentie niet belangrijk vinden was dit laatste juist omgekeerd.

Humorvrouw

VOORBEELD: DE HUMORVROUW

Versie A (vrouw die zelf grappig is) of versie B (vrouw die grappige man zoekt).

Intro versie A & versie B

Leuk dat je even langskomt! Ik zal mij even voorstellen, ik heet Kim. Kort maar krachtig, net als mijn persoonlijkheid :) Ik ben direct, open, en ik heb een gezonde dosis humor. Dat is voor mij heel belangrijk in een relatie.

Vervolg versie A

Ook uitdagen en plagen…. dus je moet wel tegen een stootje kunnen. Ik hou ervan om mensen aan het lachen te maken en ben daar goed in, is mij verteld… Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd! Naast mijn gewone werk, op een leuke afdeling trouwens, treed ik af en toe op bij stand-up-comedy. Heel leuk om te doen.

Vervolg versie B

Ook als een man me uitdaagt en plaagt, ik kan wel tegen een stootje wat dat betreft. Ik hou ervan als mensen je aan het lachen kunnen maken. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd! Naast mijn werk, op een leuke afdeling trouwens, ga ik graag naar de bioscoop of schouwburg bv. standup comedy.

Einde A & B

Een beetje humor helpt ook goed bij de moeilijke momenten in het leven. Achteraf kan je er altijd om lachen toch? Samen met jou straks, hoop ik!