EXECUTIEVE CONTROLE

Hoe sterk is jouw executieve controle?

De Stroop-taak is genoemd naar de bedenker J.R. Stroop (spreek uit als Stroep). Op pagina 62 van de herziene editie van Je bent wat je doet vind je meer achtergrondinformatie hierover. Bij deze taak moet je zo snel mogelijk de kleuren noemen waarin een woord is geschreven.

Probeer dat eens bij de woorden hieronder:

rood-oranje-paars-blauw-geel-groen

Je merkt misschien dat het lastig is om dit snel te doen, doordat de kleur en de inhoud van de woorden niet overeenkomen: om de juiste kleur te benoemen moet je telkens de impuls onderdrukken om het woord zelf voor te lezen. Je moet dus (a) je aandacht goed richten op de kleuren en (b) je eerste impuls onderdrukken. En dat is precies de essentie van executieve controle.

In wezen is het niet anders dan bij een conflict tussen enerzijds je waarden en je lange-termijn-doelen en anderzijds bijvoorbeeld je impuls om tegen je baas zeggen wat je denkt, iets ongezond lekkers te eten, in de file je smartphone te pakken, of wat voor verleiding dan ook. Ook dan is de kunst die impuls te onderdrukken en je aandacht gericht te houden op het hogere doel.

Wanneer iemand een reeks van dit soort woorden supersnel en foutloos kan afwerken, wijst dat op een hoge executieve controle.