Links uit De eerste indruk

In De eerste indruk staan diverse verwijzingen naar leuke webpagina's waar je iets geïllustreerd ziet. Hieronder zijn alle links, testen en filmpjes verzameld, zodat je makkelijk door kunt klikken. 

- PAGINA 31 -

Soms kunnen mensen zich al een indruk van iemand vormen voordat ze de persoon überhaupt gezien hebben. In een Amerikaans onderzoek zagen de deelnemers foto’s van het kantoor van verschillende werknemers of van de slaapkamer van studenten in een studentenhuis. Op basis van deze foto’s konden ze zich een redelijk beeld vormen van de bewoners van de kamers, bijvoorbeeld of de bewoner een man of vrouw was. Maar ook op de kenmerken emotionele stabiliteit, zorgvuldigheid en openheid voor nieuwe ervaringen en culturele ontwikkeling kregen ze een redelijk beeld van de bewoner. Een originele, onconventionele en stijlvolle inrichting wijst bijvoorbeeld op openheid; bij extraverte mensen op kantoor zie je vaker decoraties, slingerende tijdschriften of bijvoorbeeld een pot met snoep. Ook zie je aan iemands kamer sporen van diens gedrag, bijvoorbeeld een opgeruimd bureau, boeken geordend in de kast, of juist een uitpuilende prullenbak, openliggende boeken en gebruikte kopjes of glazen. Een voorbeeld van twee heel verschillende studentenslaapkamers is te zien via onderstaande link.

Lees hierbij: Physical environments.

- PAGINA 39 -

Als je mensen voor het eerst ziet, waar kijk je dan als eerste naar? Is het waar dat mannen meteen naar borsten en billen kijken? Dat blijkt nogal mee te vallen. In onderzoek is de blik van mannen en vrouwen gevolgd tijdens het kijken naar foto’s van vrouwen. Zowel mannen als vrouwen kijken eerst naar het gezicht — vrouwen focussen daarbij iets meer op de ogen, mannen iets meer op de mond (vooral als een vrouw lippenstift op heeft, dan kijken ze tot wel 5 seconden langer naar de mond dan zonder lippenstift).

Daarna ontstaan wel verschillen. Mannen kijken 37 procent langer naar borsten; je kunt dit zien in een YouTube-video getiteld 'Men are pervs'. Bij dezelfde foto toonden vrouwen een bovenmatige belangstelling voor de ring van de dame op de foto; je kunt dit zien in de YouTube-video 'Women are gold-diggers'.

Kijk hierbij: Men are pervs en Women are gold-diggers.

- PAGINA 49 -

Hoe ziet een onbetrouwbaar gezicht eruit en hoe ziet een betrouwbaar gezicht eruit? Via de link hieronder kun je twee video’s bekijken waarop je een gezicht ziet veranderen van onbetrouwbaar naar betrouwbaar en van onderdanig naar dominant.

Kijk hierbij: The functional basis of face evalution.

- PAGINA 61 -

Precies vanwege die aantrekkingskracht kun je als vrouw beter geen rood dragen wanneer je met andere vrouwen bent. Vrouwen houden niet erg van andere vrouwen die overkomen als sexy en ‘makkelijk te krijgen’. Rode kleding en rode lippenstift lijken te werken als een speciaal signaal hiervan: de vrouw wordt door andere vrouwen gezien als seksueel meer promiscue en flirteriger. Vrouwen houden hun man meer uit de buurt van zo’n vrouw. Hieronder vind je een kort tv-item van ABC News over dit nieuwe onderzoek.

Lees hierbij: Study reveals women's reactions to color.

- PAGINA 75 -

Een onechte glimlach wordt ook wel eens Pan American-lach genoemd, naar de Amerikaanse vliegtuigmaatschappij, omdat stewardessen vaak op die manier lachen. Hieronder vind je een link naar een YouTube-filmpje waarmee je met drie voorbeelden kunt testen of je een nepglimlach herkent. In het extreme geval worden bij deze lach enkel en alleen de spieren gebruikt die de mondhoeken optrekken (de grote jukbeenspier of lip corner puller), zodat ‘de ogen niet meelachen’.

Kijk hierbij: Can you spot a fake smile?

- PAGINA 85 -

Ook de andere genoemde variabelen, zoals aanrakingen, kunnen de afstand tussen mensen verkleinen, en kunnen — net als oogcontact — worden ervaren als intimiderend en controlerend of juist als prettig of flirterig. Iemand even aanraken aan de schouder, arm, rug of knie heeft vaak een positief effect. Maar net als oogcontact en afstand kan ook aanraking een averechts effect hebben wanneer het als onprettig wordt ervaren en wanneer het ongeschreven normen overschrijdt. Die normen hangen af van de duur en intensiteit van de aanraking, maar ook van de plek. Een onbekende kan beter helemaal zijn handen thuishouden, behalve om een hand te geven. Hieronder vind je een link naar een website waarop verschillende plaatjes van verboden en toegestane aanrakingsgebieden staan, afhankelijk van de relatie die we tot de ander hebben.

Bekijk en lees hierbij: Bodily maps of touch and social relationships are tightly linked.

- PAGINA 90 -

De dans van vrouwen is het aantrekkelijkst als ze met hun heupen zwaaien en als ze asymmetrische bewegingen maken; de onderzoekers veronderstellen dat het vermogen om dit te doen zonder te vallen erop wijst dat de vrouw gezond en fit is. Hieronder is een link naar een YouTube-filmpje waarin je meer ziet over onderzoek naar dansende mannen en een link naar een TedX-talk van onderzoeker en danser Peter Lovatt met een dans-instructie erin. Ook vind je een link naar een artikel waarin je aan een avatar kunt zien hoe een man juist niet en juist wel zou moeten dansen en een voorbeeld van een vrouwen-avatar die goed en slecht danst.

Bekijk hierbij: Peter Lovatt on The One Show en Peter Lovatt: Dance, thinking, hormones. Of lees: What makes a woman a good dancer? Watch the hips, a study says.

- PAGINA 91 -

Machtige mensen geven gewoonlijk een ferme handdruk, waarbij de arm horizontaal gestrekt is. De politicus-handdruk, waar je zogenaamd warm en hartelijk met beide handen de hand van de ander omvat, moet ten zeerste worden afgeraden. Hetzelfde geldt voor de royal shake, waarbij je tijdens de handdruk met je linkerhand de schouder of arm van de ander aanraakt. Het grote bezwaar van al deze handdruk-overkill is dat het te nabij en intimiderend is, en dus ongemakkelijk voor de ander – althans als je niet Bill Clinton of Barack Obama heet. (Om nog maar te zwijgen van de handdruk van Trump, die je zelfs niet moet doen als je Trump heet: de hand grijpen en met de persoon eraan vast naar je toe rukken. Hieronder vind je enkele voorbeelden, en ook hoe de Canadese premier heel subtiel wist te voorkomen dat hij slachtoffer werd van deze unieke grip-and-yank-techniek. Op een pagina van de NOS, die je hieronder kunt vinden, zie je de rare begroetingsfratsen van onze eigen EU-voorzitter Juncker en vertel ik hoe het op mij overkomt.

Bekijk en lees hierbij: Justin Trudeau Scores a Stunning Draw in Handshake Domination Battle With Donald Trump en De rare fratsen van Jean-Claude Juncker.

- PAGINA 110 -

Het is algemeen bekend dat mensen niet altijd zeggen wat ze denken en vermoedelijk weten mensen niet altijd wat ze denken. Het begrijpen van deze verschillen is belangrijk voor de wetenschappelijke psychologie. Deze website van Harvard (via onderstaande link) presenteert een methode die verschillen tussen het bewuste en het onbewuste demonstreert op een veel overtuigendere manier dan met vorige methoden mogelijk was. Deze nieuwe methode heet de Impliciete Associatie Test, oftewel de IAT.

Daarnaast bevat deze site verschillende gerelateerde informatiebronnen. Deze informatie is het meest relevant als je eerst een test probeert.

Test hierbij: Impliciete associatie-test.

- PAGINA 150 -

Deze vragenlijst gaat over hoe je aankijkt tegen verschillende aspecten van de persoonlijkheid. Er zijn geen goede of foute antwoorden – het gaat om jouw mening. Geef bij elke uitspraak op de schaal van 1 tot 5 aan in hoeverre je het ermee eens bent, waarbij 1 staat voor ‘zeer mee oneens’ en 5 voor ‘zeer mee eens’. Volg onderstaande link, en na registratie en inloggen kies je de test Mensbeeld.

Test hierbij: Mensbeeld.

- PAGINA 186 -

Hieronder volgen twaalf uitspraken. Kies een 1 als de uitspraak helemaal niet van toepassing op jou is, een 4 als de uitspraak sterk op jou van toepassing is, en gebruik de 2 en 3 voor de tussenliggende mogelijkheden. Probeer de vragen zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Volg de link, en na registratie en inloggen kies je de test Sociale antenne.

Test hierbij: Sociale antenne

- PAGINA 284 -

Allerlei aspecten van de eerste indruk, zoals geur en non-verbaal gedrag, vallen hierbij weg. Hoewel emoticons als ;–) worden gebruikt om te flirten, kunnen ze bij lange na niet de subtiliteit en rijkdom van echte non-verbale expressie benaderen. Anderzijds biedt internet juist op het verbale vlak veel mogelijkheden om een belangrijke variabele als gelijkgestemdheid te verkennen — als de partnerzoekenden althans bereid zijn verder te kijken dan alleen naar iemands foto, en mannen zijn dat vaak niet. Terwijl vrouwen het profiel van mannen bedachtzaam screenen, kijken mannen eigenlijk vooral naar de foto — in overeenstemming met de eerder genoemde belangrijke rol van het uiterlijk voor mannen. Een onderzoek daarover is te zien op een YouTubefilmpje dat je hieronder kunt vinden.

Bekijk hierbij: Tobii and Answerlab: Field-based eye tracking study.

- PAGINA 287 -

Niet alleen de dating-kandidaten doen overigens aan subtiele vormen van bedrog, ook sommige datingsites doen dat als het gaat om hun zogenaamd wetenschappelijk onderbouwde matchingmethode. Ik vertelde hierover in het televisieprogramma Radar, de uitzending kun je vinden via de link hieronder. En, over bedrog gesproken: het aanbieden van nepprofielen, van aantrekkelijke partnerzoekenden die niet bestaan, komt volgens de Fraude Helpdesk voor bij zo’n zevenhonderd sites in Nederland.

Bekijk hierbij: Internet-daten en lees hierbij: Datingsites.

- PAGINA 293 -

Stel je het volgende voor. Je bent single en gaat naar een feestje. Je ontmoet daar iemand van het andere geslacht, die je leuk vindt (of van hetzelfde geslacht, als je homoseksueel bent). Je hebt deze persoon al een keer eerder gezien op een feestje en even met hem/haar gepraat. Hoe waarschijnlijk is het dat je in de loop van de avond, in het contact met de ander, de volgende dingen doet? Geef zo eerlijk mogelijk antwoord. Geef aan wat je werkelijk zou doen en niet wat je graag zou willen doen (1 = helemaal niet waarschijnlijk, 7 = zeer waarschijnlijk). Volg de link, en na registratie en inloggen kies je de test 'Hoe flirt jij?'

Test hierbij: Hoe flirt jij?

Meer bekijken